Прокуратурата за пореден път удължи срока на досъдебното производство по случая с

...
Прокуратурата за пореден път удължи срока на досъдебното производство по случая с
Коментари Харесай

Либийският танкер е на "трупчета" в прокуратурата вече 2 г.

Прокуратурата за следващ път удължи срока на досъдебното произвеждане по случая с либийския танкер " Бадр ", което стартира в първите дни на 2019 година Разследването този път би трябвало да завърши до 21 януари, оповестиха за " Сега " от Окръжната прокуратура в Бургас. Това обаче надали ще се случи, защото крайният срок до момента е удължаван многократно, а към момента няма даже повдигнати обвинявания.

" За морската ипотека върху танкера " Бадр "  се води дело в Гърция. Отправено е питане до гръцките управляващи, издадена е Европейска заповед за следствие. Чакат се отговори на поставените въпроси. Потърсено е подпомагане и от " Евроджъст за ускорение " на изпълнението на Европейската заповед за следствие. Предвид сложността на делото и осъществяването на голям брой процесуално-следствени дейности, включително и в чужбина, срокът за следствие неколкократно е удължаван с по два месеца ", декларират от Окръжната прокуратура. 

Идентичен с този беше и отговорът на държавното обвиняване на питане от " Сега " още през април. На процедура прокуратурата удължава непрестанно с по 2 месеца разследването срещу частния правосъден реализатор Тотко Колев за длъжностно закононарушение. Именно той, след публична продан, дава либийския кораб  " Бадр " на българската компания  " Булгаргеомин Лтд “ въз основата на подправена ипотека.

 

ИСТОРИЯ

Сагата с танкера, поради който България се подреди измежду пиратите на XXI век, започва още през ноември 2017 година, когато плавателният съд е арестуван на пристанището в Бургас. Българска частна компания " Булгаргеомин Лтд “ твърди, че има остарели вземания от Либия и предявява морска ипотека върху кораба за застраховане на 9.2 млн. долара на държавната компания " Булгаргеомин “ ЕАД.

След съдебни и административни спорове Върховния административен съд излиза с определение от 2 януари 2019 година, което анулира възбраната за овакантяване на кораба. Само 10 дни преди решението на Върховен административен съд обаче на танкера се качват въоръжени мъже на частна охранителна компания дружно със служители на Гранична полиция и Морска администрация. Той напуска българските води под панамски флаг със заменено име на " BDIN " и с украинско командване, написа проверяващият уебсайт " Биволъ ". Заради скандала Либия инициира среща на равнище непрекъснати представители в Организация на обединените нации, защото насилствената промяна на флага се тълкувала като посягане против националния суверенитет.

По проблема с кораба " Бадр " се води дело и в Гърция, удостоверяват от държавното обвиняване. Причината е тъжба от нотариуса Йоана Андреадаки, която твърди до гръцката прокуратура, че моркса ипотека на танкера не съществува, а самата тя е станала обект на груба корист. През 2017 година при нея се явил гръцкият гражданин Георгиос Лапас, който се представил за медиатор сред частното съдружие " Булгаргеомин "  и държавната либийска компания " Либиан Навигейтър ". Той й обяснил, че двете компании желаят да подпишат договор за морска ипотека. Андреадаки подготвила документите и предала черновите на Лапас. До изповядване на ипотеката обаче не се стигнало, а черновите били използвани за правене на подправен ипотечен документ с фалшифициран автограф и щемпел на Андреадаки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР